Privat brug eller erhvervsmæssig brug
Det er ulovligt at handle med kopivarer erhvervsmæssigt.
Når du køber kopivarer til privat brug, har du ikke gjort noget ulovligt. Men du risikerer, at toldmyndighederne tilbageholder dine kopivarer, da det er ulovligt for sælgeren at sælge kopivarer. Sælgerens ulovlige salg til dig kan få den konsekvens, at du ikke får udleveret dine kopivarer. Toldmyndighederne kan nemlig tilbageholde varerne på vegne af dem, som ejer rettighederne.
Det er derfor ikke ulovligt, hvis du køber en kopitaske og alene bruger den privat. Vurderingen af om købet er sket til privat eller erhvervsmæssig brug, afgøres dog ikke af din egen subjektive opfattelse. Der skal foretages en konkret vurdering ud fra sagens faktiske omstændigheder. I sidste ende vil det være domstolene, der kan træffe endelig afgørelse om spørgsmålet.
For værker beskyttet af ophavsretten er det ulovligt at fremstille eksemplarer af værket erhvervsmæssigt, og det er også ulovligt at gøre eksemplarer tilgængelige for almenheden. I ophavsretsloven er området for den lovlige, private brug dog særligt begrænset i forhold til digitale værker. Der er mere information om de specielle regler for ophavsret på Kulturministeriets hjemmeside.
Varer der tilbageholdes af toldmyndighederne
Ved køb af kopivarer, som sendes fra et land uden for EU, er det vigtigt at være opmærksom på, at rettighedshaver kan kræve kopivarer destrueret efter, de er tilbageholdt af toldmyndighederne ved EU’s ydre grænse. Det gælder også i tilfælde, hvor en forbruger har købt kopivaren til privat brug. Destruktionen vil her ske på basis af sælgerens erhvervsmæssige og ulovlige salg af kopivaren.
Hvis en rettighedshaver har anmodet Toldstyrelsen om at undersøge varer, der kan krænke hans rettigheder, holder Toldstyrelsen et særligt øje med formodede kopivarer af det pågældende mærke. Toldstyrelsen sender sagerne videre til rettighedshaveren, hvis Toldstyrelsen finder varer, som de mistænker for at være kopivarer. Hvis rettighedshaver vurderer, at der er tale om kopivarer, er det op til rettighedshaver at forfølge sagen.
Hvis rettighedshaver vælger at forfølge sagen, er det som næste skridt relevant at afgøre, om der er tale om en erhvervsmæssig import. Erhvervsmæssig import af kopivarer er ulovligt og kan straffes med bøde eller fængsel, civile krav om erstatning og vederlag mm. samt destruktion. Reglerne om de forskellige sanktioner er beskrevet nærmere i afsnittet om konsekvens ved køb og salg af kopivarer.
I sidste ende er det domstolene, som afgør, om importen må anses for erhvervsmæssig ud fra sagens faktiske omstændigheder. Antallet af købte varer kan indgå i denne vurdering, men det er ikke nødvendigvis udslagsgivende.
Det er også domstolene, som i sidste ende afgør, hvad der efterfølgende skal ske med de pågældende varer, herunder om de skal destrueres, og hvem der skal betale for det. Hvis en forbruger har købt kopivarer over nettet, til privat brug, vil konsekvensen som hovedregel være, at kopivarerne destrueres.
Læs mere om Toldstyrelsens sagsbehandling her.
6 gode grunde til at købe ægte